Új rovatunk

Van ez úgy néha, nem? Amikor valaki olyat mond, amire csak annyit lehet válaszolni: WTF...?
Sok filozófus írt le olyasmit, amire ránézve csak pislogunk: mégis hogy gondolta mindezt? A filozófusokban az ókor óta él a vágy, hogy felülvizsgáltassák velünk hétköznapi hiteinket. Néha aztán nagyon-nagyon különös állításokkal tudnak előrukkolni. Új rovatunk ilyen meghökkentő állításokat fog az olvasó arcába tolni. És, hogy minél ütősebb legyen, először kontexusaikból kiragadva.
Hogy az ilyesmiből milyen kínos szituációk származhatnak, arra jó példa, hogyan faragott rá az egyik első nagy filozófus, Szókratész. Hírhedt volt arról, hogy Athén lakóit a piactéren, illetve bárhol úton-útfélen leszólítgatta mindenféle kérdésekkel, azzal kapcsolatban, hogy mi az erény, az igazságosság, a tudás vagy a szépség, aztán áldozata válaszairól mindig kimutatta, hogy azok valamilyen ellentmondást tartalmaznak, vagy valamilyen más kellemetlen következményekkel járnak, időnként végül Szókratész javasolt egy hajmeresztően meghökkentő elméletet a kérdés megválaszolására, és az méginkább kínos lehetett vitapartnerének, hogy hirtelen nincs a keze ügyében olyan ellenérv, amivel elkerülhetné, hogy ne adjon igazat Szókratésznek.
A történet vége: Szókratészt perbe fogták az ifjúság megrontásának vádjával - hogyhogynem az ifjaknak ugyancsak tetszett, ahogyan Szókratész kicsavarja a megcsontosodott nézeteket- és halálra ítélték. Ám Szókratész nem esett kétségbe. Noha a vádlói hitték azt, hogy végre revansot vettek, Szókratész mégis biztos volt benne, hogy ő az aki utoljára nevet.

Legújabbak

Roland Barthes

Töredékeink könyve

Roland Barthes: Roland Barthes Roland Barthes-ról. Typotex, Budapest, 2016, ford.: Darida Veronika.

Különböző népek zászlói

A népek joga

John Rawls: A népek joga: Visszatérés a közös gondolkodás eszméjéhez (Ford.: Krokovay Zsolt). Budapest: L’Harmattan. 2008.

A jó diktátor

Bizony-bizony, ha lenne egy derék diktátorunk, akkor minden sokkal jobb lenne. Nem lenne annyi széthúzás, nem lennének folyton ellenvélemények, amelyek megakadályoznák a helyes kormányzást.

Igazságtalan-e az alapjövedelem?

Sokat vitatott kérdés, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem milyen gazdasági és társadalmi következményekkel járna. Minket filozófusokat viszont az érdekel, hogy igazságos intézmény-e.

Igaz szó, igaz élet

Cseke Ákos: Igaz szó, igaz élet. A kései Foucault és az igazság története. L'Harmattan, Budapest, 2015.

Teremtés

Az emberi méltóság filozófiája

Barcsi Tamás könyve, Az emberi méltóság filozófiájanem csak felvázol egy sajátos koncepciót a mindenkit megillető minimális tiszteletről, de átfogó történeti áttekintést is ad.