Te egy csodálatos egyéniség vagy!

Nincs az az ember, aki bizonyos szituációkban ne lenne befolyásolható. Sőt néha szinte önként veretjük át magunkat. Különösen, ha az átverés valamiért hízelgően hat számunkra. Ki ne hinné el szívesen magáról, hogy az élet valamely területén átlag feletti képességekkel rendelkezik. És, ha ezt olyasvalaki mondja, akiben megbízunk, vagy valamiféle szaktetintélyt tulajdonítunk neki, egyre valószínűbb, hogy hinni is fogunk neki.
1948-ban Bertram Forer pszichológus személyiségtesztet töltetett ki hallgatóival, és azt ígérte, hogy ezalapján személyre szabottan hiteles egyedi jellemzést készít róluk. A hallgatók így abban a hitben olvasták a később kézhez kapott elemzést, hogy az a teszt eredményei alapján készült. A hallgatóknak ezután értékelniük kellett mennyire találják magukra illőnek a jellemzést. Valójában mindenki ugyanazt a - Forer által horoszkópokból összeollózott - szöveget kapta!
"Szükségét érzed annak, hogy az emberek kedveljenek és csodáljanak, de te hajlamos vagy az önkritikára. Személyiségednek vannak gyengeségei, de általában képes vagy az ellensúlyozásukra. Számottevő kihasználatlan képességgel rendelkezel, amit még nem fordítottál előnyödre. Kívülről fegyelmezettnek és önuralommal bírónak tűnsz, ám gyakran érzel aggodalmat vagy bizonytalanságot önmagadban. Néha komoly kétségeid vannak afelől, hogy jó döntést hoztál-e vagy a helyes dolgot cselekedted-e. Kedveled a változást és a változatosságot és elégedetlen vagy, ha kötöttségek és korlátok közé szorulsz. Büszke vagy független gondolkodásodra, és nem fogadod el mások kijelentéseit kielégítő bizonyíték nélkül; nem tartod azonban bölcs dolognak önmagad túl őszinte felfedését. Időnként kifelé forduló, barátságos és társaságkedvelő vagy, máskor befelé forduló, bizalmatlan és tartózkodó. Egyes vágyaid megalapozatlanok."
Az átlagos érték a 0-tól 5-ig terjedő skálán 4,26 volt.A hallgatók 30%-a pontosan ráillőnek találta, 60%-a alapvetően korrektnek, és csupán 10% értékelte úgy, hogy a leírás nem illik rá.
A jelenség a nevét P. T. Barnum cirkuszigazgatóról kapta, akinek gyakran idézett mondása szerint "minden percben születik egy balek".

Legújabbak

Roland Barthes

Töredékeink könyve

Roland Barthes: Roland Barthes Roland Barthes-ról. Typotex, Budapest, 2016, ford.: Darida Veronika.

Különböző népek zászlói

A népek joga

John Rawls: A népek joga: Visszatérés a közös gondolkodás eszméjéhez (Ford.: Krokovay Zsolt). Budapest: L’Harmattan. 2008.

A jó diktátor

Bizony-bizony, ha lenne egy derék diktátorunk, akkor minden sokkal jobb lenne. Nem lenne annyi széthúzás, nem lennének folyton ellenvélemények, amelyek megakadályoznák a helyes kormányzást.

Igazságtalan-e az alapjövedelem?

Sokat vitatott kérdés, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem milyen gazdasági és társadalmi következményekkel járna. Minket filozófusokat viszont az érdekel, hogy igazságos intézmény-e.

Igaz szó, igaz élet

Cseke Ákos: Igaz szó, igaz élet. A kései Foucault és az igazság története. L'Harmattan, Budapest, 2015.

Teremtés

Az emberi méltóság filozófiája

Barcsi Tamás könyve, Az emberi méltóság filozófiájanem csak felvázol egy sajátos koncepciót a mindenkit megillető minimális tiszteletről, de átfogó történeti áttekintést is ad.