Magyar ezüst Vilniusban

MERKER IVÁN GYÖRGY a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium 10. évfolyamos diákja, ezüstérmet szerzett a XXII. Nemzetközi Filozófiai Olimpián.

A Nemzetközi Filozófiai Olimpiát az idén Vilniusban sikerült megszervezni, mint a megnyitó beszédben Svetlana Kauzonien, Litvánia oktatásért felelős miniszterhelyettes asszonya hangsúlyozta: komoly nemzetközi politikai krízisben.

Az eddigi legtöbb, 41 országot (új országok között Costa Rica és Belarusz) felvonultató Olimpia feszes, de alapvetően a szokásos programmal zajlott, egyetemi előadásokkal, illetve városnézéssel és történelmi nevezetességek meglátogatásával kiegészítve.

A cikk a hirdetés után folytatódik

A versenyben az első két körben a tanárok alkotta Nemzetközi Bizottság (NB), majd a 3 FISP (Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie) és 2 NB képviselőből álló Felügyelő Bizottság értékelt. Az esszéket a diákok négy idézet egyikére építve dolgozták ki. Anscombe (háború/gyilkosság), esztétika (hamisított művek élvezeti értéke), ismeretelmélet (tudás-e a megalapozott vélemény) és egy Confucius-idézet igen komoly kihívás elé állította a diákokat, ugyanakkor a korábbiaknál jobb átlag mellett nagyon sok jó dolgozat született.

Végeredményben szokatlanul számos éremnek örvendhettünk: 4 arany (Németország, Finnország, Románia és Litvánia), 8 ezüstérem, illetve szintén 8 bronzérem mellett 9 elismerő oklevél boldog tulajdonosa utazott haza Litvániából.

Részletes eredmények, további részletek és fotók elérhetőek az IPO honlapján: http://ipo2014.lt/content/results-ipo-2014

Kedves Iván, további sok sikert kívánunk!

Gratulálunk Takács Mártának is, a sikeres diák felkészítő munkájához.

A csapat másik tagja Perczel Jakab (Budapest, Városmajori Gimnázium) az IPO összes többi tagjához hasonlóan elismerést érdemel, új ismerősökkel és közös tapasztalatokkal gazdagon emlékezhet az eseményre.

Merker Iván ezüstérmes esszéje, továbbá a Magyar Filozófia Társaság szervezésében, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyek nyomán lebonyolított IPO Válogatóversenyről szóló részletes beszámoló az MFT honlapján is rövidesen elérhető lesz.

Legújabbak

Roland Barthes

Töredékeink könyve

Roland Barthes: Roland Barthes Roland Barthes-ról. Typotex, Budapest, 2016, ford.: Darida Veronika.

Különböző népek zászlói

A népek joga

John Rawls: A népek joga: Visszatérés a közös gondolkodás eszméjéhez (Ford.: Krokovay Zsolt). Budapest: L’Harmattan. 2008.

A jó diktátor

Bizony-bizony, ha lenne egy derék diktátorunk, akkor minden sokkal jobb lenne. Nem lenne annyi széthúzás, nem lennének folyton ellenvélemények, amelyek megakadályoznák a helyes kormányzást.

Igazságtalan-e az alapjövedelem?

Sokat vitatott kérdés, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem milyen gazdasági és társadalmi következményekkel járna. Minket filozófusokat viszont az érdekel, hogy igazságos intézmény-e.

Igaz szó, igaz élet

Cseke Ákos: Igaz szó, igaz élet. A kései Foucault és az igazság története. L'Harmattan, Budapest, 2015.

Teremtés

Az emberi méltóság filozófiája

Barcsi Tamás könyve, Az emberi méltóság filozófiájanem csak felvázol egy sajátos koncepciót a mindenkit megillető minimális tiszteletről, de átfogó történeti áttekintést is ad.