Fermi-paradoxon

Tegyük fel, hogy jó eséllyel nem vagyunk egyedül a világegyetemben. Elvégre csak a Tejút rendszerben 250 milliárd csillag van. Még ha rendkívül kicsi is a valószínűsége annak, hogy hozzánk hasonló, sőt ha lehet egy kicsivel még intelligensebb létformák megjelenjenek egy bolygón, még akkor is jó néhány másik civilizációnak kell léteznie valahol a környéken.Amennyiben így van, akkor már csak az a kérdés, hogy miért nem észleljük egymást? Első látásra nem túlzás azt gondolni, hogy a jelenleg rendelkezésre álló technikai lehetőségekkel már illene felfigyelnünk egymásra. Vagy ahogy Enrico Fermi a Nobel-díjas fizikus megfogalmazta: Hol van mindenki? (Így lett,hogy végül Fermi-paradoxonként híresült el a kérdés, noha Fermi állítólag csupán egy ebédnél ülve álmélkodott e valószínűségeken, és a probléma tudományos tanulmányozásához történő nekiveselkedés Michael Hart nevéhez fűződik)Nem is beszélve arról, hogy a kérdést az egész univerzumra kiterjeszthetjük. Ekkor bődületesen nagy számokat kapunk. Az Univerzumban becslések szerint 70 szextillió darab csillag található (képzeljünk el a hetes után még huszonkét nullát) és ha a Föld tipikus bolygó, akkor a földön kívüli élet általánosan elterjedt kell, hogy legyen.Szóval hol vannak a földönkívüliek?

Legújabbak

Roland Barthes

Töredékeink könyve

Roland Barthes: Roland Barthes Roland Barthes-ról. Typotex, Budapest, 2016, ford.: Darida Veronika.

Különböző népek zászlói

A népek joga

John Rawls: A népek joga: Visszatérés a közös gondolkodás eszméjéhez (Ford.: Krokovay Zsolt). Budapest: L’Harmattan. 2008.

A jó diktátor

Bizony-bizony, ha lenne egy derék diktátorunk, akkor minden sokkal jobb lenne. Nem lenne annyi széthúzás, nem lennének folyton ellenvélemények, amelyek megakadályoznák a helyes kormányzást.

Igazságtalan-e az alapjövedelem?

Sokat vitatott kérdés, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem milyen gazdasági és társadalmi következményekkel járna. Minket filozófusokat viszont az érdekel, hogy igazságos intézmény-e.

Igaz szó, igaz élet

Cseke Ákos: Igaz szó, igaz élet. A kései Foucault és az igazság története. L'Harmattan, Budapest, 2015.

Teremtés

Az emberi méltóság filozófiája

Barcsi Tamás könyve, Az emberi méltóság filozófiájanem csak felvázol egy sajátos koncepciót a mindenkit megillető minimális tiszteletről, de átfogó történeti áttekintést is ad.