Jelenlegi hely

Rólunk

Rólunk

A Mindennapi Filozófia ismeretterjesztő portál azért jött létre, mert úgy véljük a filozófia csakugyan ott van a mindennapokban. Ott van, amikor a csillagos ég alatt tűnődünk az univerzum végtelenségéről (avagy inkább végességéről?), de akkor is, amikor épp azon vitatkozunk, hogy miként kellene a társadalomnak működnie, vagy, hogy milyen elvek szerint lenne a legjobb élnem.
A filozófiát nem választja el valamilyen nagy ugrás a tudománytól, a művészettől, vagy akár a közügyektől, hiszen a filozófia minden emberi tevékenység mögött megtalálja a maga csodálkozásra méltó problémáit. Egykoron szinte minden tudományt filozófiának tekintettek, manapság, amikor az egyes tudományok önállósították magukat inkább akkor botlunk a filozófiába, amikor egyes kérdésköröket minden határnál tovább feszegetünk.
Amióta ez a leválás bekövetkezett a filozófusok időről időre kötelességüknek érzik mentegetni a mundér becsületét és magyarázni a filozófia létjogosultságát. Sőt képesek aztán azon hajba kapni, hogy hogyan is kéne ezt megtenni, vagy nagy igyekezetükben bő lére ereszteni a mondókájukat.
Ám a filozófia érdekességét, izgalmasságát és fontosságát mi más mutathatná be jobban, mint maga a filozófia. A filozófia márpedig mindezekben verhetetlen! De beszéljenek magukért az oldalon olvasható cikkek!

 

Sidebar article list

Roland Barthes

Töredékeink könyve

Roland Barthes: Roland Barthes Roland Barthes-ról. Typotex, Budapest, 2016, ford.: Darida Veronika.

Különböző népek zászlói

A népek joga

John Rawls: A népek joga: Visszatérés a közös gondolkodás eszméjéhez (Ford.: Krokovay Zsolt). Budapest: L’Harmattan. 2008.

A jó diktátor

Bizony-bizony, ha lenne egy derék diktátorunk, akkor minden sokkal jobb lenne. Nem lenne annyi széthúzás, nem lennének folyton ellenvélemények, amelyek megakadályoznák a helyes kormányzást.

Igazságtalan-e az alapjövedelem?

Sokat vitatott kérdés, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem milyen gazdasági és társadalmi következményekkel járna. Minket filozófusokat viszont az érdekel, hogy igazságos intézmény-e.

Igaz szó, igaz élet

Cseke Ákos: Igaz szó, igaz élet. A kései Foucault és az igazság története. L'Harmattan, Budapest, 2015.

Teremtés

Az emberi méltóság filozófiája

Barcsi Tamás könyve, Az emberi méltóság filozófiájanem csak felvázol egy sajátos koncepciót a mindenkit megillető minimális tiszteletről, de átfogó történeti áttekintést is ad.